Welcome to Selfie
info@selfiebusiness.com
345-657-534

Ratten

Ratten

Last van ratten?

Last van ratten bij uw huis, schuur, terras, hotel- of kantooromgeving? Het totale aantal ratten in Nederland is niet bekend. De bruine rat komt het meeste voor maar volgens brancheverenigingen is ook de zwarte rat met een opmars bezig. Ratten zoeken een plaats om te schuilen, en voedsel en warmte. Die treffen ze aan in de omgeving waar mensen wonen, werken of recreëren.
Niet alleen brengt een rat schade aan door isolatie (soms om nesten mee te bouwen) weg te knagen, met als resultaat een hoge energierekening. Ook brengt het knagen aan bedrading een beveiligingsrisico met zich mee omdat er kortsluiting kan ontstaan.

De urine van ratten heeft een indringende geur. Via de urine van ratten kan ook de ziekte van Weil en paratyfus overgedragen worden. Elk jaar overlijdt een aantal mensen hieraan.
Ook onder vee kan de bruine rat diverse ziektes overdragen. De vlooien op bruine ratten kunnen de pest overbrengen.
De gevaren die de aanwezigheid van ratten met zich meebrengt, worden noch altijd onderschat.

Hoe herken ik een rat?

Zoals gezegd is de meest voorkomende rat, de bruine rat. Terwijl de zwarte rat inmiddels ook in aantallen flink stijgt.
Omdat ratten nachtdieren zijn, zijn ze erg schuw en zie je ze bijna niet. De aanwezigheid van ratten is vast te stellen door de aanwezigheid van een hol, uitwerpselen, pootafdrukken of knaagsporen. Ook kunt u de aanwezigheid van ratten (het nest) vaak ruiken. Soms zijn ze te horen.

Een bruine rat is licht- soms grijsbruin van kleur. De buik is lichter van kleur en er zijn al heel wat kleurmutaties gemeld. De staart is lang en dik.
De bruine rat is vrij fors van bouw en heeft grote oren. De neus is  stomp qua vorm. De grootte van de rat kan oplopen tot wel 30 cm. Ze kunnen een gewicht van wel 600 gram bereiken. De levensduur van een rat is gemiddeld maximaal 3 jaar.
Ze planten zich snel voort. Een nest van een bruine rat kan tot wel 10 jongen bevatten. Als de omstandigheden goed zijn kan de bruine rat wel 15x een nest grootbrengen. De jongen zijn na 3 maanden al vruchtbaar.

Bestrijden van ratten.

Ratten zijn erg gevoelig voor veranderingen in hun omgeving dus valt het niet mee om ze te vangen of bestrijden.
In verband met nieuwe regelgeving rondom het gebruik van rodenticiden is de bestrijding van ratten voor particulieren en Gemeenten een haast onmogelijke taak geworden. Belangrijk is dan ook dat u een specialist inschakelt.

Last van ratten en behoefte aan deskundig advies van een specialist?
Reusen Bedrijfshygiëne en ongediertebestrijding. Snel ter plaatse – 06 5514 2292